19 listopada 2013

Łobio z fasolki szparagowej

     Łobio to w kuchni gruzińskiej potrawy z fasoli. Jest to przeważnie fasola ziarnista, ciemnoczerwona, ale może też być fasolka szparagowa - wtedy potrawa nazywa się zielone łobio. Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale można również dodać mięso np. baraninę lub drób (mięso najpierw należy usmażyć lub udusić, a dopiero potem dodać do łobio). Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" autorstwa J. Kiładze.

     Składniki na dwie niewielkie porcje:
250 g fasolki szparagowej pociętej na kawałki
2 pomidory
1 cebula
1/4 szklanki wody
1 ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki i kolendry
1 łyżeczka suszonego cząbru
olej
sól, świeżo zmielony pieprz

     Fasolkę ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę i obrane ze skórki pomidory posiekać w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dorzucić pomidory i fasolkę, dolać wodę i gotować bez przykrycia przez ok. 3 minuty, następnie przykryć pokrywką i dusić przez tyle samo czasu. Zdjąć rondel z ognia. Czosnek posiekać bardzo drobniutko, dorzucić do dania razem z posiekaną natką i suszonym cząbrem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

2 komentarze:

  1. Pyszne! Czasem robię fasolkę w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, Pani Moniko zapraszam do konkursu http://www.nps-mix.pl/konkurs/ wystarczy wstawić przepis i podać swoje dane :)

    OdpowiedzUsuń