Kuchnia tajska jest jedną z
najciekawszych kuchni świata, jest aromatyczna, kolorowa i pikantna. Dzisiejsze danie łączy ze sobą słodycz mleczka kokosowego, ostry smak zielonej pasty curry, której składnikiem są pikantne zielone papryczki chili, oraz orzeźwiający aromat limonki kaffir - czyli (prawie) wszystko to, co charakteryzuje sztukę kulinarną Tajlandii.
Składniki dla dwóch osób:
1 mała cebula
odrobina oleju
łyżka zielonej pasty curry
2 mniejsze filety z piersi kurczaka lub
1 większy
150 ml mleczka kokosowego
¼ szklanki wody
2-3 liście limonki kaffir
50 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
ewentualnie odrobina soli
Cebulę posiekać,
fasolkę szparagową pokroić na kawałki, mięso pokroić na
kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, smażyć przez
ok. 1 minutę, dodać łyżkę pasty curry i smażyć jeszcze minutę.
Dodać mleczko kokosowe i wodę, zagotować. Dodać liście limonki,
kawałki kurczaka i fasolkę, wszystko dokładnie wymieszać, i dusić
na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodać sok z limonki,
cukier i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą. Podawać z ryżem.
kuchnia tajska, to jest to!
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy, https://www.facebook.com/basniowatajlandia