Składniki dla 2 osób:
kilkanaście krewetek, najlepiej surowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki mielonej papryki
pół łyżeczki drobno posiekanych czerwonych papryczek chili
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonych goździków
pół łyżeczki startego imbiru
olej
pomidor
125 ml mleczka kokosowego
Krewetki wymieszać z kurkumą. Wymieszać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, chili, mieloną paprykę, goździki, kardamon i imbir i zetrzeć na gładką masę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać odrobinkę wody.
Dodać krewetki, pokrojony w kostkę pomidor i mleczko kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut, aż krewetki się ugotują. Na koniec posolić.
Podawać z ryżem.
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki "Niezrównana kuchnia azjatycka".
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki "Niezrównana kuchnia azjatycka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz