Dla 2 osób:
250 g makaronu
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili, bez nasion
3 duże pomidory lub puszka pomidorów
2 łyżki kaparów
4 fileciki anchois w oleju
kilkanaście czarnych oliwek
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
Makaron ugotować al
dente w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek drobno
posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć
przez kilka minut. Dodać czosnek i posiekaną chili, smażyć
jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, następnie dodać pokrojone w
kosteczkę pomidory, anchois, kapry i dusić przez kilka minut. Gdy
sos już zgęstnieje doprawić solą i pieprzem, dodać oliwki całe
lub przekrojone na pół oraz posiekaną natkę pietruszki. Makaron
wymieszać z sosem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz