Składniki dla 2 osób:
300 g makaronu świderki (fusilli)
1 por
łyżka masła
1 ząbek czosnku
250 ml śmietany kremówki
150 g wędzonego łososia w plasterkach
¼ szklanki brandy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki pasty sambal oelek, czyli indonezyjskiej pasty z chili
2 łyżki posiekanego koperku
Makaron ugotować al
dente w osolonej wodzie. Pora pokroić na talarki. Łyżkę masła
rozpuścić na patelni, wrzucić pora i dusić do miękkości.
Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku, dusić przez chwilkę, po czym
dodać brandy i gotować przez ok. minutę. Dodać sambal oelek,
posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i śmietanę, i gotować
jeszcze przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Dodać do sosu
makaron, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem
do smaku (soli nie dodawać zbyt dużo, bo wędzony łosoś jest już
dość słony). Ewentualnie posypać startym parmezanem i natychmiast
podawać.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCo by nie było to oczywiście wędzony łosoś także potrafi być bardzo smaczny. Jeśli natomiast chodzi o dania z łososia to ja przepadam za https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-na-lodowych-kulkach-z-serow-z-pistacjami-makiem-i-chilli/ i muszę przyznać, że niedawno również robiłem to danie.
OdpowiedzUsuń