3 marca 2013

Fusilli z wędzonym łososiem

Niecodzienny sposób na podanie makaronu - delikatny sos śmietankowo-łososiowo-pomidorowy z nutką alkoholu i pikantnego chili. Przepis pochodzi z książki „Niezrównany makaron”, w której jest polecany jako propozycja na kolację dla dwojga.


Składniki dla 2 osób:
300 g makaronu świderki (fusilli)
1 por
łyżka masła
1 ząbek czosnku
250 ml śmietany kremówki
150 g wędzonego łososia w plasterkach
¼ szklanki brandy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki pasty sambal oelek, czyli indonezyjskiej pasty z chili
2 łyżki posiekanego koperku

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pora pokroić na talarki. Łyżkę masła rozpuścić na patelni, wrzucić pora i dusić do miękkości. Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku, dusić przez chwilkę, po czym dodać brandy i gotować przez ok. minutę. Dodać sambal oelek, posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i śmietanę, i gotować jeszcze przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Dodać do sosu makaron, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku (soli nie dodawać zbyt dużo, bo wędzony łosoś jest już dość słony). Ewentualnie posypać startym parmezanem i natychmiast podawać.

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co by nie było to oczywiście wędzony łosoś także potrafi być bardzo smaczny. Jeśli natomiast chodzi o dania z łososia to ja przepadam za https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-na-lodowych-kulkach-z-serow-z-pistacjami-makiem-i-chilli/ i muszę przyznać, że niedawno również robiłem to danie.

    OdpowiedzUsuń