Bacalhau, czyli suszony solony dorsz to jeden z podstawowych składników kuchni portugalskiej. Podobno Portugalczycy znają 365 sposobów na bacalhau, czyli tyle, ile jest dni w roku. W Polsce niełatwo zdobyć suszonego dorsza, więc użyłam świeżego. Jeśli jednak udałoby się zdobyć oryginalnego bacalhau, to przed dodaniem go do potrawy należy moczyć go w wodzie z dodatkiem mleka przez około 12 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę w celu pozbycia się soli.
Składniki dla 2 osób:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg dorsza
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
kilka czarnych oliwek
natka pietruszki
sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach,
ostudzić, obrać, po czym pokroić w plasterki. Dorsza pokroić na spore
kawałki, ugotować w wodzie, wystudzić i poszarpać palcami na
mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować na talarki, a czosnek drobno
posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i
liście laurowe i dusić, aż cebula będzie szklista. Dodać dorsza,
wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać
ziemniaki, delikatnie wymieszać i całość podgrzać. Na koniec
dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić, przełożyć danie na talerze,
pokryć pokrojonym na plasterki jajkiem oraz oliwkami i podawać
Bardzo ciekawa potrawa, myślę, że pasuje na nasz konkurs :) Zapraszam
OdpowiedzUsuń