21 marca 2013

Smażony ryż (Chiny)



Składniki dla dwóch osób:
200 g ryżu
1 jajko
1 cebula
3 cebule dymki
ok. 3 plasterków szynki
¼ szklanki mrożonego groszku
100 g obranych małych krewetek
łyżka sosu sojowego
olej arachidowy
sól, pieprz

Ryż ugotować i ostudzić – ryż może być ugotowany nawet dzień wcześniej i włożony na noc do lodówki. Cebulę pokroić na dość duże kawałki, a szynkę na cienkie paseczki. Dymkę pokroić ukośnie na kawałki. Mrożony groszek i krewetki ugotować.
W dużej patelni albo w woku rozgrzać odrobinę oleju arachidowego. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem  i smażyć zagarniając ścięte jajko od zewnątrz do środka. Gdy jajko będzie prawie ścięte rozbić je na kawałki, by wyglądało jak jajecznica i zdjąć z patelni.
W woku lub patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać szynkę i smażyć przez około minutę. Dodać ostudzony ryż, groszek i ugotowane krewetki, smażyć tak długo, aż danie będzie już dobrze podgrzane. Dodać jajka, sos sojowy i dymkę. Wszystko razem podgrzać i podawać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz