Składniki dla dwóch osób:
200 g ryżu
1 jajko
1 cebula
3 cebule dymki
ok. 3 plasterków szynki
¼ szklanki mrożonego groszku
100 g obranych małych krewetek
łyżka sosu sojowego
olej arachidowy
sól, pieprz
Ryż ugotować i
ostudzić – ryż może być ugotowany nawet dzień wcześniej i
włożony na noc do lodówki. Cebulę pokroić na dość duże
kawałki, a szynkę na cienkie paseczki. Dymkę pokroić ukośnie na
kawałki. Mrożony groszek i krewetki ugotować.
W dużej patelni
albo w woku rozgrzać odrobinę oleju arachidowego. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i
smażyć zagarniając ścięte jajko od zewnątrz do środka. Gdy
jajko będzie prawie ścięte rozbić je na kawałki, by wyglądało
jak jajecznica i zdjąć z patelni.
W woku lub patelni
rozgrzać resztę oleju. Wrzucić cebulę, zeszklić, następnie
dodać szynkę i smażyć przez około minutę. Dodać ostudzony ryż,
groszek i ugotowane krewetki, smażyć tak długo, aż danie będzie
już dobrze podgrzane. Dodać jajka, sos sojowy i dymkę. Wszystko
razem podgrzać i podawać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz