Tortellini to tradycyjne pierożki
pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romania. Według legendy po
raz pierwszy przygotował je pewien oberżysta, który miał okazję
gościć u siebie samą Wenus (inna wersja legendy mówi o Lukrecji
Borgii). Gdy po posiłku bogini udała się do swojego pokoju,
oberżysta odważył się zerknąć przez dziurkę od klucza, przez
którą udało mu się zauważyć pępek Wenus. Zachwycony tym
widokiem pobiegł do kuchni i stworzył pierożki tortellini
przypominające mu pępek pięknej bogini.
Składniki dla 2 osób:
Ciasto:
200 g mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Farsz:
200 g ricotty
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sos:
kilka pieczarek
łyżka masła
¾ szklanki śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić z
niej kopczyk. W kopczyku zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać
oliwę i posolić. Za pomocą np. widelca zgarnąć nieco mąki do
wgłębienia i wymieszać z jajkami, stopniowo dodawać coraz więcej
mąki, a następnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć
przykryte ściereczką na ok. pół godziny.
W międzyczasie zrobić farsz:
wymieszać ricottę, parmezan i oliwę, doprawić do smaku.
Ciasto po leżakowaniu rozwałkować na
posypanej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki wykrawać krążki, na
środku każdego z nich położyć porcję farszu. Brzegi okręgów
zwilżyć roztrzepanym jajkiem lub wodą, po czym połączyć ja
tworząc półksiężyce, podobne do pierogów. Tak złożone ciasto
owinąć sobie wokół palca, tworząc obręcz i połączyć oba
końce. Gotowe pierożki tortellini ugotować w osolonej, mocno
gotującej się wodzie.
Przygotować sos. W tym celu rozpuścić
w rondlu masło, dodać pieczarki i obsmażać przez 2-3 minuty.
Następnie dodać śmietankę, świeżo zmielony pieprz i gałkę.
Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty, po czym doprawić
solą.
Ugotowane i odcedzone tortellini polać
sosem, można posypać startym parmezanem.
pracochłonne i bardzo smaczne, gratuluje!
OdpowiedzUsuń