28 lutego 2013

Tortellini serowe z sosem pieczarkowym


Tortellini to tradycyjne pierożki pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romania. Według legendy po raz pierwszy przygotował je pewien oberżysta, który miał okazję gościć u siebie samą Wenus (inna wersja legendy mówi o Lukrecji Borgii). Gdy po posiłku bogini udała się do swojego pokoju, oberżysta odważył się zerknąć przez dziurkę od klucza, przez którą udało mu się zauważyć pępek Wenus. Zachwycony tym widokiem pobiegł do kuchni i stworzył pierożki tortellini przypominające mu pępek pięknej bogini.


Składniki dla 2 osób:
   Ciasto:
200 g mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
   Farsz:
200 g ricotty
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
   Sos:
kilka pieczarek
łyżka masła
¾ szklanki śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić z niej kopczyk. W kopczyku zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać oliwę  i posolić. Za pomocą np. widelca zgarnąć nieco mąki do wgłębienia i wymieszać z jajkami, stopniowo dodawać coraz więcej mąki, a następnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć przykryte ściereczką na ok. pół godziny.
W międzyczasie zrobić farsz: wymieszać ricottę, parmezan i oliwę, doprawić do smaku.
Ciasto po leżakowaniu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki wykrawać krążki, na środku każdego z nich położyć porcję farszu. Brzegi okręgów zwilżyć roztrzepanym jajkiem lub wodą, po czym połączyć ja tworząc półksiężyce, podobne do pierogów. Tak złożone ciasto owinąć sobie wokół palca, tworząc obręcz i połączyć oba końce. Gotowe pierożki tortellini ugotować w osolonej, mocno gotującej się wodzie.
Przygotować sos. W tym celu rozpuścić w rondlu masło, dodać pieczarki i obsmażać przez 2-3 minuty. Następnie dodać śmietankę, świeżo zmielony pieprz i gałkę. Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty, po czym doprawić solą.
Ugotowane i odcedzone tortellini polać sosem, można posypać startym parmezanem.

1 komentarz: