Lohikeitto to szybka w wykonaniu, delikatna i kremowa zupa z Finlandii. Może nie jest wyjątkowo fotogeniczna, ale za to bardzo smaczna.
Składniki na dwie spore porcje lub trzy mniejsze:
1 por
3 niewielkie ziemniaki
ok. 0,3 kg fileta z łososia, bez skóry
ok. 1 l wody
1 łyżka masła
szklanka gęstej śmietany do zup
1 liść laurowy
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Pora pokroić na półtalarki, a ziemniaki w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki, smażyć jeszcze chwilę i dodać liść laurowy i wodę, tak by przykrywała ziemniaki. Łososia pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodać łososia. Chwilę pogotować, aż łosoś będzie miękki, Dodać śmietanę i koperek, zagotować, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Z pewnością by mi zasmakowała, lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i aromatyczna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWitam! Mieszkam w Finlandii od 8 miesięcy dzisiaj jadłam tą zupę bardzo mi smakowała, cieszę się bardzo że znalazłam przepis :) Na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńZupa z łososiem? Mniam. Najlepsza ryba jaką mamy dostępną w kraju obecnie. A pomysł na zupę super, taki przepis jeszcze warto wypróbować https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ Też z łososiem, nieco ostrzejsza zupa ale bardzo smaczna. Na pewno znajdzie swoich zwolenników. Zupa gotuje się sama dłuższy czas, dlatego jej przygotowania nie zajmuje wiele czasu.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń