Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) króluje na stołach w całych Niemczech. Oczywiście w poszczególnych regionach sposoby podania różnią się od siebie - w większości sałatki przyrządza się z majonezem, natomiast w Bawarii i całych południowych Niemczech z sosem z oleju, octu i musztardy. Ja przygotowałam taki Kartoffelsalat w wersji podstawowej, ale można też do niej dodać np. skwarki lub pokrojone ogórki, dobrze smakuje też z dodatkiem świeżej rzodkiewki.
0,5 kg niewielkich ziemniaków
1 cebula
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
masło
szczypiorek do posypania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i obrać ze skórki jeszcze ciepłe. Pokroić je w plastry o grubości ok. 0,5 cm - 1 cm. Cebulę zeszklić na maśle. Do ciepłego bulionu dodać ocet, olej i musztardę, dokładnie wymieszać, po czym dodać cukier i sól do smaku, wymieszać jeszcze raz. Przygotowanym sosem zalać ziemniaki, dodać zeszkloną cebulę i wymieszać, by ziemniaki dokładnie pokryły się sosem. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz