12 stycznia 2014

Twarogowe placuszki z musem jabłkowym - Quarkkäulchen

     Quarkkäulchen to placuszki pochodzące z niemieckiej Saksonii, serwowane jako deser, ale także jako danie główne na słodko. Placki wykonałam na podstawie przepisu Tima Mälzera, niemieckiego szefa kuchni znanego z programów kulinarnych, zmieniłam jednak nieco proporcje.

     Składniki na porcje dla 2 osób:
ok. 30 dag ugotowanych ziemniaków
180 g półtłustego twarogu
3 jajka (osobno białka i żółtka)
3 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
pół szklanki rodzynek
sól
tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
cukier puder do posypania
     Mus jabłkowy:
2 jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
woda

     Aby przygotować mus jabłkowy należy najpierw obrać jabłka i pokroić je w dość drobną kostkę. W rondlu umieścić odrobinę wody, dodać jabłka i cukier i gotować, często mieszając. Po kilku minutach dodać cynamon. Mus powinien być gotowy po ok. pół godziny. Jeśli w międzyczasie jabłka zaczną się przypalać, należy dodawać odrobinę wody, nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nie wszystkie jabłka się rozpadną, można je delikatnie zmiksować, albo rozgnieść widelcem.
     Rodzynki zalać gorącą wodą, by trochę zmiękły. Ugotowane ziemniaki dwukrotnie przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mąkę i żółtka, znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodawać stopniowo cukier wraz z cukrem waniliowym, nadal ubijając. Rodzynki odsączyć. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodać ubite białka i rodzynki, po czym delikatnie i dokładnie wymieszać.
     Na patelni rozgrzać tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładać placuszki nie spłaszczając ich zbytnio - placki powinny być raczej pulchne. Obsmażyć placki z obu stron, zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem w towarzystwie musu jabłkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz