30 grudnia 2013

Ravioli quattro formaggi z sosem pomidorowym

     Ravioli, słynne włoskie pierożki, przygotowywane są z różnym farszami, najbardziej popularne są chyba te z ricottą i szpinakiem. Ja postanowiłam przygotować ravioli quattro formaggi, czyli cztery sery - połączenie, które często jest serwowane jako smaczny sos do makaronu. Właściwie dobór serów w tym przypadku jest dowolny, jednak wg mnie ricotta i parmezan są nieodzowne, pozostałe dwa jakie kto lubi, ale polecam m.in. gorgonzolę, która dodaje farszowi wyrazistości.


     Składniki na 3 porcje:
   Ciasto:
300 g mąki
3 jajka
szczypta soli
ok. 3 łyżek wody
1 białko do smarowania ciasta
   Farsz:
250 g ricotty
30 g startego parmezanu
30 g gorgonzoli
30 g innego włoskiego sera
sól, czarny pieprz
   Sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów (ok.200-250 g)
4-5 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki octu balsamicznego
pół łyżeczki brązowego cukru
oliwa z oliwek
sól
kilka listków bazylii

     Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić w niej wgłębienie i wbić do niego jajka. Powoli widelcem zgarniać nieco mąki do wgłębienia i wymieszać z jajkami, stopniowo dodawać coraz więcej mąki, a następnie zagnieść ciasto dodając odrobinę wody. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę. W miseczce wymieszać ricottę z pozostałymi serami na jednolitą masą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto makaronowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokroić na długie prostokąty. Prostokąt wysmarować lekko białkiem, ułożyć kuleczki z farszu (w odległości ok.1-2 cm) i przykryć drugim prostokątem dokładnie dociskając ciasto wokół farszu. Wycinać kwadratowe ravioli z pomocą noża albo specjalnego radełka.
     Przygotować sos. Pokroić w drobną kosteczkę cebulę i posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, zeszklić cebulę, po czym dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Pomidory z puszki i suszone pokroić na drobne kawałki i wrzucić na patelnię. Doprawić cukrem i octem balsamicznym, a w razie potrzeby solą. Dusić przez ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać poszarpane liście bazylii.
     W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić przygotowane ravioli. Gotować przez kilka minut do miękkości uważając, by się nie rozgotowały. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz