Przepis pochodzi z
kuchni indonezyjskiej, bardzo zróżnicowanej, bazującej na
miejscowych przyprawach, rybach, owocach morza oraz ryżu, a
równocześnie ukształtowana przez wpływy chińskie, arabskie czy
indyjskie. Jednym z podstawowych składników kuchni indonezyjskiej
jest sambal oelek, czyli ostra pasta na bazie chili, którą
wykorzystałam w tym daniu. Sambal oelek może w wielu przepisach
zastępować świeże papryczki chili.
Składniki dla dwóch osób:
kilkanaście krewetek
pół szklanki orzeszków ziemnych
2 cebule dymki
pół ząbka czosnku
łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka sambal oelek
sól, pieprz
olej arachidowy
Uprażyć orzeszki na
suchej patelni. Wymieszać krewetki, posiekaną dymkę, zmiażdżony
czosnek, imbir, kurkumę, kolendrę, sok z cytryny, sambal oelek i
orzeszki. Odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Na patelni
rozgrzać olej arachidowy, dodać krewetki z dodatkami i smażyć tak
długo, aż krewetki będą gotowe. Podawać z ryżem.
Wygląda znakomicie i pewnie doskonale smakuje. Na sam widok robię się potwornie głodny :) Proszę umieścić więcej ujęć tego dania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń