Tagliattele jest makaronem pochodzącym z regionu Emilia-Romania. Podobno kucharz, który go stworzył, został zainspirowany ślubną fryzurą Lukrecji d'Este lub, według innej wersji legendy, fryzurą słynnej Lukrecji Borgii.
Składniki dla 2 osób:
250 g makaronu tagliatelle
kilkanaście krewetek
1 niezbyt duża cukinia
1 cebula
ząbek czosnku
250 ml passaty pomidorowej
50 ml śmietany 30%
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni
rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać
pokrojoną w kostkę cukinię i dusić przez chwilę. Dodać krewetki
i smażyć, sprawdzając od czasu do czasu, czy krewetki już są
gotowe. Na koniec dodać passatę pomidorową i śmietankę. Doprawić
do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz zagotować. Można
podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz