Kuchnia azjatycka jest
jedną z najciekawszych i najpopularniejszych kuchni świata. Jednak
przygotowanie oryginalnych azjatyckich przepisów w naszych realiach
może być czasami dość skomplikowane, przede wszystkim ze względu
na nie zawsze łatwy dostęp do niektórych przypraw i składników.
Poniższy przepis na chińskiego kurczaka z migdałami nie powinien
jednak powodować żadnych trudności. Przepis pochodzi z książki
„Niezrównana kuchnia azjatycka”, jest smaczny i, jak na kuchnię
azjatycką, dość łagodny w smaku.
Składniki dla 2 osób:
1 duża pierś z kurczaka lub 2
mniejsze
¾ szklanki oleju
ok. 60 g migdałów
1 mała cebula
2 łodygi selera naciowego
50 g fasolki szparagowej
¼ szklanki pędów bambusa
olej sezamowy
sos sojowy
mąka kukurydziana
kawałek imbiru
biały mielony pieprz
sól
Pierś z kurczaka pokroić
w plastry. Do miseczki wlać 2 łyżki oleju sezamowego, łyżeczkę
sosu sojowego, dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej i dokładnie
wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty dodać kawałki kurczaka,
wymieszać i odstawić na kilka minut. Migdały zblanszować i
ściągnąć z nich skórkę. Rozgrzać olej w głębokiej
patelni/woku i obsmażyć na nim migdały przez ok. 1 minutę często
mieszając, po czym wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej.
Pozostały na patelni olej mocno rozgrzać i usmażyć na nim kawałki
kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy zdjąć go z patelni. Cebulę
posiekać, łodygi selera pokroić na plasterki, a imbir zetrzeć na
tarce. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i krótko obgotować.
Cebulę i seler smażyć przez 3 minuty na oleju pozostałym po
smażeniu migdałów i kurczaka. Dodać imbir, pędy bambusa i
fasolkę szparagową. Wszystko razem smażyć przez około 2 minuty,
następnie dodać łyżkę oleju sezamowego, dolać odrobinę gorącej
wody, doprawić i gotować pod przykryciem przez minutę. 1 łyżeczkę
mąki kukurydzianej dokładnie wymieszać z łyżką wody i dodać do
potrawy, jeszcze chwilę pogotować, mieszając. Na koniec dodać
kawałki kurczaka i migdały, wymieszać i jeszcze raz podgrzać.
Można podawać np. z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz