Gnocchi czyli włoskie
kluseczki powinny być mięciutkie i delikatne w smaku, a ciasto na nie puszyste. Aby takie było należy przede wszystkim użyć
odpowiednich ziemniaków tzn. raczej starych, o niewielkiej
zawartości wody. Ważne jest by nie dodawać zbyt dużej ilości
mąki, aby ciasto nie było zbyt sztywne. W najbardziej tradycyjnych
przepisach do gnocchi nie dodaje się nawet jajek, które sprawiają,
że ciasto jest bardziej wilgotne i trzeba dodawać więcej mąki.
Składniki dla 2 osób:
na gnocchi:
0,5 kg ziemniaków
ok. 1 szklanki mąki
1 jajko
łyżka masła
na sos:
odrobina oliwy z oliwek
1 niezbyt duża cebula
1 puszka pomidorów
200 ml passaty
pomidorowej
kilka suszonych pomidorów
pół szklanki śmietany
kremówki
1 łyżka posiekanej
bazylii
starty ser żółty, do
posypania
sól, pieprz
Przygotować sos. W tym
celu należy najpierw rozgrzać na patelni oliwę i obsmażyć na
niej posiekana cebulę. Dodać pokrojone na drobne kawałki pomidory
z puszki i passatę pomidorową, gotować przez ok. 5 minut. Suszone
pomidory drobno pokroić, dodać do gotującego się sosu. Dodać
śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę często mieszając.
Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną bazylię i
zdjąć patelnię z ognia.
Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzić, ubić na
puree, dodać masło, jajko i mąkę, wymieszać. Ciasto delikatnie
wyrobić, najlepiej na początku dodać mniej mąki, a resztę w
razie dodać w trakcie wyrabiania. Gdy ciasto nie będzie się już
kleiło do rąk, przerwać wyrabianie. Odstawić na chwilę do
wystudzenia, po czym podzielić na dwie części i na posypanej mąką
stolnicy uformować dwa cienkie wałki. Każdy wałek pokroić na
małe kawałki i lekko je spłaszczyć. Kluseczki można pozostawić
gładkie lub zrobić wzorek widelcem. Zagotować wodę i wrzucać
partiami gnocchi, gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką
cedzakową.
Gnocchi przełożyć do
sosu pomidorowego i wymieszać, następnie przełożyć do naczynia
żaroodpornego i posypać serem. Zapiekać przez kilka minut do
momentu stopienia się sera.
czyli włoskie kopytka.
OdpowiedzUsuń