Składniki na ok. 7 sztuk:
1 bakłażan
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki szafranu (w Gruzji używa się szafranu imeretyjskiego, ja dodałam zwykły szafran)
1-2 łyżek czerwonego winnego octu
pół czerwonej ostrej papryczki
2-3 łyżki posiekanej natki kolendry
sól
ciepła woda
olej słonecznikowy
pestki granatu do przybrania
Najpierw przygotować masę orzechową. Orzechy zmielić, czosnek rozetrzeć, podobnie nasiona kolendry i połączyć wszystko razem. Dodać szafran, wymieszać. Dodać ocet (ostrożnie, bo za duża ilość octu popsuje smak), natkę kolendry i posiekaną papryczkę. Dodać przegotowaną ciepłą wodą w takiej ilości, by powstała masa o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Bakłażana umyć, odciąć końcówkę i pokroić na podłużne plastry o grubości ok. pół centymetra. Posolić, odstawić na pół godziny, by puścił gorzki sok i opłukać. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry bakłażana z obu stron i odłożyć na papierowy ręcznik, bo odsączyć z tłuszczu. Na każdym plastrze rozsmarować przygotowaną wcześniej masę, zwinąć w rulony. Podawać posypane natką kolendry i pestkami granatu.
Fantastyczne:)
OdpowiedzUsuń