Jest to danie kuchni kreolskiej, znane i podawane w całej Luizjanie. Kuchnia kreolska to kuchnia mieszkańców Nowego Orleanu i stanu Luizjana, ukształtowana przez wpływy kuchni francuskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i afrykańskiej.
W oryginalnym przepisie używa się bulionu z krewetek - nie miałam krewetek w pancerzykach, więc pominęłam go, dodając zamiast bulionu po prostu szklankę wody. Poza tym powinno się dodać jeszcze odrobinę jakiegoś ostrego sosu np. Tabasco. To również pominęłam, ponieważ wg mnie danie jest już wystarczająco pikantne, ale to już oczywiście zależy od indywidualnych upodobań.
Składniki dla dwóch osób:
kilkanaście krewetek
1 cebula
1 papryka czerwona (lub pół czerwonej i pół zielonej)
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów (lub 2 dojrzałe pomidory + szklanka dobrego przecieru)
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól, pieprz, cukier
pieprz ceyenne
ok. 2 łyżek siekanej natki pietruszki
Cebulę poszatkować, paprykę i seler pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło wraz z olejem, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pozostałe warzywa i smażyć przez chwilę. Pomidory pokroić, dodać do rondla wraz z sokiem z puszki. Dodać ok. szklankę wody. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. W odrobinie chłodnej wody rozpuścić mąkę kukurydzianą i dodać do sosu, by go zagęścić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać pieprzu ceyenne wg uznania, zależy jak bardzo pikantne ma być danie. Krewetki oczyścić, dodać do rondla, podgotować, aż krewetki będą gotowe. Na koniec dodać natkę pietruszki i wymieszać. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz