7 lipca 2013

Dorsz a la Riojana

     Danie to pochodzi z La Rioja - małego regionu na północy Hiszpanii, znanego ze swoich znakomitych win. Wg oryginalnych receptur w tej potrawie powinien znaleźć się suszony solony dorsz ( podobnie jak  w  kuchni portugalskiej). W takim wypadku dorsz powinien być najpierw moczony w wodzie przez całą noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. W naszych warunkach jednak zdecydowanie łatwiej dostępne są filety ze świeżego dorsza i takie też świetnie nadają się do przygotowania tej potrawy. Ryba podana w ten sposób jest naprawdę bardzo smaczna i delikatna, i przy tym niezbyt pracochłonna (w Hiszpanii można kupić pieczoną paprykę w słoikach, co jeszcze bardziej skraca czas przygotowania).

Składniki dla 2 osób:
ok. 0,5 kg dorsza
1 czerwona papryka
2-3 pomidory
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
olej
mąka
sól, pieprz
     Do tego przepisu używa się pieczonej obranej ze skórki papryki. Aby taką uzyskać trzeba umytą i natartą oliwą czerwoną paprykę umieścić w mocno nagrzanym piekarniku. Papryka ma się piec tak długo, aż skórka zacznie robić się prawie czarna - zajmuje to ok. 20 minut. Następnie należy paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka foliowego. Po ok. 15 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać ze skórki. Paprykę należy przekroić na pół, wyjąć środek. Jedną połowę pokroić w kostkę (zostanie użyta do sosu), a drugą pokroić w długie paski (na koniec dorsz zostanie nią udekorowany).
     Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na dość spore kawałki. Doprawić solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni trochę oleju, wrzucić lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dołożyć dorsza i obsmażyć z dwóch stron. Gdy ryba jest już usmażona, zdjąć z patelni. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Dorzucić do cebuli, następnie dodać wcześniej pokrojoną pieczoną paprykę i dusić przez ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przełożyć z powrotem na patelnię, dołożyć wcześniej usmażonego dorsza, paski z papryki i ewentualnie pokrojony w paski ząbek czosnku (ja nie dodawałam). Wszystko razem podgrzać i podawać.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, pyszny sposób na rybę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna-robiłam ostatnio w bardzo podobny sposób:)

    OdpowiedzUsuń