Skladniki na dwie porcje:
od kilku do kilkanastu krewetek
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
0,75 l wywaru z kurczaka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 czerwona papryczka chili
1 łyżeczka startego imbiru
garść świeżego szpinaku
3 cebulki dymki (zielone części)
100 g azjatyckiego makaronu
odrobina oleju
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i odstawić. Cebule i czosnek posiekać bardzo drobno. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę i dusić przez ok. 5 minut, dość często mieszając. Dodać starty imbir. Papryczki chili drobno posiekać, dodać do rondla. Dodać również sos sojowy, cukier i wywar. Gotować przez kilka minut. Krewetki oczyścić i umyć, dodać do zupy. Gotować przez kilka minut, aż krewetki będą gotowe. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rondel zdjąć z ognia, i na sam koniec dodać posiekaną dymkę i umyty, pokrojony na dość duże kawałki szpinak. Na talerze wyłożyć makaron, zalać zupą i podawać.
Uwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuń