Robiłam już łobio z fasolki szparagowej, teraz pora na fasolę czerwoną. Można je podawać jako przekąskę z pieczywem albo np. z mczadi.
Składniki dla 2 osób:200 g czerwonej fasolki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor
1 łyżeczka suszonego cząbru
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego (czerwonego)
sól i pieprz
natka kolendry
Fasolę moczyć w wodzie przez ok. 12 godzin, zmieniając wodę co najmniej raz. Po tym czasie fasolę ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować). Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i chwilę razem poddusić, po czym zdjąć z ognia. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać do fasoli, wymieszać. Czosnek rozgnieść, połączyć z solą, cząbrem i octem winnym. Dodać posiekaną kolendrę i wszystko wymieszać z fasolą. Jeśli danie jest zbyt suche, można dodać odrobinę wywaru z fasoli. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz