22 czerwca 2014

Ryba w sosie kokosowym (Dominikana)

     Pescado con Coco, czyli ryba w sosie kokosowym, pochodzi z półwyspu Samana, uchodzącego za jedno z najpiękniejszych miejsc na Dominikanie, pełnego piaszczystych plaż i gajów palmowych. Do takiego obrazka idealnie pasuje to danie - jest lekkie, kolorowe i mocno kokosowe. Oryginalnie używa się do niego lucjana czerwonego lub innych ryb tropikalnych, ale może też być dostępny u nas halibut lub dorsz.

     Składniki na 2 porcje:
ok. 0,5 kg filetów z ryby (np. halibut)
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
ok. 200 ml mleczka kokosowego
ok. 1 łyżka pasty pomidorowej lub przecieru
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
sól, pieprz
kilka gałązek świeżej kolendry

     Filety pokroić na dość duże kawałki, posypać solą, pieprzem i oregano, odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie rozgrzać na patelni olej i obsmażyć kawałki ryby z obu stron, uważając, by się nie rozpadły. Rybę zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać, a paprykę pokroić w paski. Na patelni, na której smażyła się ryba, podsmażyć cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dodać czosnek i paprykę, chwilę smażyć. Następnie dodać przecier, wymieszać. Do warzyw dolać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować. Delikatnie przełożyć na patelnię wcześniej obsmażoną rybę, pokryć ją sosem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Wsypać posiekaną kolendrę. Co jakiś czas potrząsać patelnią albo bardzo delikatnie mieszać, tak aby ryba się nie rozpadła. Gdyby sos był za gęsty można dolać wody. Zdjąć pokrywkę i ewentualnie posolić do smaku. Można podawać z ryżem.

2 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda niezwykle interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, bardzo dobra rybka. Ponieważ robiłem ją dla większej liczby gości, musiałem zwiększyć ilość składników (wagowo). Lubimy bardziej pikantne potrawy, dlatego dałem pikantny sok pomidorowy z Pińczowa. Dziękuję za przepis, wszyscy byli zachwyceni, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń