8 lutego 2014

Makaron po singapursku

     Kuchnia singapurska powstała jako mieszanka tradycji kulinarnych różnych narodowości zamieszkujących Singapur. Tak więc zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej, malajskiej, a także europejskiej. Przepis na singapurski makaron pochodzi z książki "Niezrównana kuchnia azjatycka".

     Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu ryżowego typu vermicelli
1 marchewka
100 g fasolki szparagowej
kilkanaście krewetek
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy curry
50 g kiełków fasoli
cukier
olej

     Krewetki obrać i oczyścić. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, fasolkę w ukośne kawałki, cebulę w podłużne łódeczki, a czosnek drobniutko posiekać. Makaron przygotować wg opisu na opakowaniu.
     W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i krewetki i smażyć przez kilka minut aż będą gotowe. Krewetki zdjąć z woka. Następnie ponownie rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i marchewkę wraz z przyprawą curry, smażyć przez 2 minuty. Dodać fasolkę, sos sojowy i cukier, ewentualnie podlać odrobiną wody i smażyć przez kilka minut. Gdy warzywa będą już podsmażone, dodać odsączony makaron, kiełki fasoli, doprawić w razie potrzeby cukrem, pieprzem i sosem sojowym (ewentualnie dodać trochę soli). Dokładnie wymieszać, jeszcze raz podgrzać i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz