Składniki na dwie porcje:
ok. 0,4 kg filetów z ryby o białym mięsie
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
130 ml mleczka kokosowego
2-3 liście limonki kaffir
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
pół czerwonej papryczki chilli
1 szklanka pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej
pół szklanki bulionu rybnego lub wody
sól
Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej arachidowy, a gdy będzie gorący dodać zieloną pastę curry. Dokładnie wymieszać i smażyć przez ok. minutę. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać wodę, cukier i sos z limonki. Zagotować, dodać fasolkę, liście limonki, posiekaną papryczkę chilli, chwilę pogotować. Ewentualnie doprawić szczyptą soli. Dodać kawałki ryby i gotować, aż ryba i fasolka będą miękkie. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz