Kartoffelsuppe, czyli zupa ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni niemieckiej. Oczywiście każdy region ma swój sposób na jej przygotowanie. Typowa dla Saksonii jest zupa z utłuczonych ziemniaków. Początkowo było to danie podawane przede wszystkim w armii, gdyż było łatwe w przygotowaniu, a przy tym składało się z tanich i ogólnodostępnych składników. Saksońska zupa ziemniaczana przeważnie podawana jest z kiełbaską wiedeńską lub popularną w Niemczech kiełbasą nazywaną Bockwurst.
Składniki na dwie duże porcje:ok. 600 g ziemniaków
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 por (biała część)
1 mała cebula
plasterek boczku
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
natka pietruszki
kiełbaska
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, a por w krążki i ugotować. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do nich ugotowane warzywa (wywar zachować). Dodać kilka łyżek wywaru i rozgnieść wszystko za pomocą np. tłuczka do ziemniaków. Raczej nie używać blendera - zupa nie ma mieć konsystencji kremu, mogą w niej pozostać niewielkie kawałki warzyw. Powstałą masę uzupełnić wywarem, nie powinna być jednak zbyt rozwodniona. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Zupę jeszcze raz zagotować i gotować przez kilka minut, dodać posiekaną natkę pietruszki. W międzyczasie boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i zeszklić. Zupę zdjąć z ognia, dodać do niej podsmażony boczek i cebulkę. Podawać z kiełbaską - może być w całości lub pokrojona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz