W kuchni gruzińskiej bakłażany używane są na wiele różnych sposobów - są faszerowane, zwijane w rulony, smażone lub duszone w różnych potrawkach, są robione z nich przetwory. Podobno w Gruzji istnieje kilkaset przepisów z zastosowaniem bakłażana. Poniżej prezentuję sposób na smaczną przekąskę.
Dla dwóch osób:
2 bakłażany
1 jajko
100 g sera - tradycyjnie powinien to być suługuni, ale może być inny solankowy np. bryndza
1 łyżka masła
natka pietruszki lub kolendra do przybrania
Bakłażana umyć, odciąć końcówkę, przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ zostawiając ok. pół centymetra grubości od skórki. Wydrążone części bakłażana natychmiast włożyć do osolonej gotującej się wody. Gotować kilka minut, pilnując by warzywo się nie rozgotowało. Następnie wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia, można delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wydrążony miąższ z bakłażanów pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. W miseczce roztrzepać jajka, dodać rozgnieciony ser i ostudzony podsmażony miąższ, dokładnie wszystko wymieszać. Na blasze rozłożyć łódeczki bakłażanowe, napełnić farszem i zapiekać w temperaturze 200oC przez ok. 15 minut, aż ser farsz się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną zieleniną i podawać.
no tak, pieczone bakłażany, jak ich tutaj nie lubić?
OdpowiedzUsuń