Sos potacchio jest kulinarną wizytówką włoskiego regionu Marche. Przygotowywany na bazie pikantnego chilli, wina i rozmarynu, jest najczęściej podawany do królika, kurczaka, ale też owoców morza i makaronu. Kurczaka w potacchio przygotowałam na podstawie przepisu pochodzącego z książki Marleny de Blasi "Smaki północnej Italii. Włoskie opowieści i wspaniałe przepisy".
Składniki na dwie porcje:
kawałki kurczaka wystarczające dla dwóch osób np. piersi i udka
2 plastry boczku, najlepiej pancetty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wina
ok. pół szklanki puree pomidorowego - ja użyłam dobrze zmiksowanych pomidorów z puszki
oliwa z oliwek
zmielona suszona papryka chilli
1 łyżeczka rozmarynu, najlepiej świeżego
sól, pieprz
Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę lub cienkie paseczki pancettę. Smażyć przez ok. 2 minuty, po czym dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz posiekany czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki kurczaka i dokładnie je obsmażyć z dwóch stron. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, a także papryczką chilli wedle uznania. Jeszcze przez ok. minutę smażyć wszystko razem, po czym dodać wino i pomidory. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut lub nieco dłużej, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Przed końcem gotowania dodać rozmaryn. Przykryć naczynie, odstawić z ognia na kilka minut i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz