22 października 2013

Risotto z dynią


     Składniki na 2 porcje:
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
pół cebuli
1 szklanka ryżu do risotto
pół szklanki białego wina
bulion np. drobiowy
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki startego parmezanu
kilka listków szałwii
sól, pieprz

     Cebulę pokroić w kostkę, połowę szałwii poszatkować. W rondlu rozgrzać oliwę z łyżką masła. Dorzucić cebulę, pokrojoną dynię i szałwię, zeszklić. Następnie dodać ryż, smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Wlać wino i mieszając poczekać, aż odparuje. Następnie wlać porcję bulionu i cały czas mieszając czekać aż ryż go wchłonie, po czym wlać kolejną porcję bulionu itd. Całą czynność powtarzać, aż ryż już będzie ugotowany, ale nie rozgotowany. Rondel zdjąć z ognia, wsypać parmezan i dodać łyżkę masła. Wymieszać wszystko dokładnie (masło musi się rozpuścić), przybrać pozostałą szałwią i podawać.

2 komentarze:

  1. Pysznie! Też ostatnio robiłam risotto z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam na konkurs z Dynią w roli głównej. Super nagrody do wygrania. Więcej informacji na blogu. Pozdrawiam Agnieszka Potravel.

    http://potravel.pl/2013/10/26/konkurs-z-super-nagrodami/

    OdpowiedzUsuń