30 września 2013

Gnocchi z sosem kurkowym


     Składniki na 2 porcje:
na gnocchi:
0,5 kg ziemniaków
ok. 1 szklanki mąki
1 jajko
łyżka masła

na sos:
159 g kurek
1 szklanka śmietanki 30%
pół cebuli
łyżka masła
ząbek czosnku
świeży tymianek lub łyżeczka suszonego
sól, pieprz

     Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzić, ubić na puree, dodać masło, jajko i część mąki, wymieszać. Ciasto delikatnie wyrabiać, resztę mąki dodając w trakcie wyrabiania. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie kleić się do rąk. Odstawić na chwilę do wystudzenia, po czym uformować wałek lub dwa. Każdy wałek pokroić na małe kawałki i delikatnie je spłaszczyć. Kluseczki można pozostawić gładkie lub zrobić wzorek widelcem. Zagotować wodę i wrzucać partiami gnocchi, gotować do wypłynięcia i wyjąć łyżką cedzakową.
     Kurki oczyścić, cebulę i czosnek posiekać na kawałki. Rozgrzać masło na patelni i dorzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek oraz kurki i smażyć do momentu odparowania wody. Dodać śmietankę i tymianek, gotować przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące, odcedzone gnocchi polać sosem i podawać.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń