Kuchnia karaibska to połączenie kuchni Indian pierwotnie zamieszkujących Karaiby z kuchnią europejską, afrykańską i azjatycką. Jednym z ważniejszych składników tej kuchni jest ryż. W tym przepisie powinno się zastosować specjalny żółty ryż, którego zastąpiłam zwykłym białym ryżem długoziarnistym. Nazwa dania prawdopodobnie nawiązuje do odbywającego się na Bahamach w okolicach Bożego Narodzenia festiwalu Junkanoo, polegającego na ulicznych paradach z muzyką, kolorowymi przebraniami i tańcami.
200 g grzybów (np. pieczarek)
1 papryka czerwona lub żółta, albo i jedna i druga
pół niewielkiej cukinii
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
olej roślinny
1 pierś z kurczaka (ugotowana)
szklanka bulionu drobiowego
2 łyżeczki sosu sojowego
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
łyżka startego imbiru
200 g ryżu
ok. pół litra soku pomidorowego lub warzywnego
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i ugotować. Grzyby, cebulę, seler i paprykę pokroić w plasterki, a cukinię w kostkę. Ugotowanego kurczaka również pokroić w kostkę. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale najlepiej nie w wodzie, lecz w soku pomidorowym, ewentualnie dodając trochę wody.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Dołożyć paprykę, seler, grzyby i cukinię i smażyć co jakiś czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać bulion, sos sojowy, imbir i mąkę kukurydzianą. Przygotowaną mieszankę wlać na patelnię i gotować wszystko razem, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać pokrojonego kurczaka i chwilę razem podgotować. Ewentualnie doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Podawać z ryżem ugotowanym w soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz