Panzanella - sałatka pochodząca z środkowych Włoch (Toskania, Umbria); w sam raz na zakończenie lata, kiedy jeszcze można kupić smaczne pomidory. Według oryginalnych przepisów danie to składało się głównie z czerstwego chleba wymoczonego w wodzie i pokruszonego oraz cebuli, dopiero z czasem zaczęto dodawać pomidory i ogórki. Są też wersje z innymi dodatkami np. tuńczykiem lub oliwkami.
Składniki na 2-3 porcje:
4 kromki czerstwego chleba
2 duże pomidory
pół zielonego ogórka
pół cebuli (powinna być raczej czerwona - ja nie miałam, więc użyłam białej)
sól, pieprz
1,5 łyżeczki octu winnego
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
oliwa z oliwek
garść liści bazylii
Chleb pokroić na kawałki, rozłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut, aż się delikatnie zarumienią. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do miski, dodać ocet i wymieszać. Pomidory i ogórki pokroić na kawałki, dodać do cebuli, posolić. Dodać chleb, poszarpane liście bazylii i 3 łyżki oliwy z oliwek, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać. Można podawać od razu, albo włożyć do lodówki, żeby sałatka się "przegryzła".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz