Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni całego basenu Morza Śródziemnego, również w kuchni włoskiej znajdziemy wiele potraw ją zawierających. Ciecierzyce warto jeść, szczególnie stosując dietę wegetariańską, ponieważ jest źródłem białka i węglowodanów i może, w połączeniu z innymi składnikami, stanowić zamiennik mięsa. Przepis pochodzi z książki "Smakując Toskanię".
Składniki na ok. 4 porcje:
2 szklanki ciecierzycy
1 niewielka cebula
łyżka oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego
ok. 3 szklanki bulionu
warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz
Ciecierzycę zalać
wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie wymienić wodę i
ugotować do miękkości. Cebulę poszatkować i podsmażyć na
oliwie. Dodać ugotowaną ciecierzycę, rozmaryn i szklankę bulionu,
pogotować przez kilka minut. Następnie zmiksować, dodać
koncentrat pomidorowy i bulion, tak aby powstał gęsty krem. Dodać
łyżkę masła i doprawić.
Bardzo lubię takie gęste, sycące zupy, zwłaszcza kiedy za oknem chłód :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń