Składniki dla 2 osób:
200 g filetów z ryby o białym mięsie
kilkanaście krewetek, najlepiej
surowych
1 łodyga trawy cytrynowej
1 cebula
2 duże pomidory
1 mała czerwona papryczka chilli
1 łyżka świeżo startego imbiru
¾ szklanki świeżego i pokrojonego
ananasa
1 łyżka koncentratu tamaryndowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
ok. 3 szklanki wody
świeże liście kolendry do przybrania
Krewetki oczyścić, a filety
rybne pokroić w kostkę. Trawę cytrynową i chili posiekać, cebulę
pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić trawę
cytrynową, imbir, cebulę i chili i smażyć aż cebula się
zeszkli, często mieszając. Pomidory drobno
pokroić. Dodać je do garnka i smażyć przez kilka minut, po czym
dodać wodę, ananasa, koncentrat tamaryndowy, sok z limonki, sos
rybny oraz cukier. Garnek przykryć i gotować przez kilkanaście
minut. Dodać kawałki ryby oraz krewetki i gotować, aż będą
miękkie. Pod koniec gotowania dodać kolendrę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz