26 października 2014

Dyniowe pancakes

     Pancekas przybyły do Ameryki Północnej przed wiekami wraz z osadnikami z Europy i stały się jednym z symboli tradycyjnego amerykańskiego śniadania. Robi się je błyskawicznie, a polane syropem klonowym są pyszne. Poniższy przepis na pancakes z dynią jest inspirowany recepturą Marthy Stewart.


     Składniki na ok. 20 sztuk:
15 łyżek puree z dyni (sposób na przygotowanie puree poniżej)
2 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 i 3/4 szklanki mleka
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków

     Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na niewielkie kawałki i wyłożyć skórką do dołu na pokrytą pergaminem blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Miąższ dyni oddzielić od skórki i zmiksować.
    W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej misce wymieszać mleko, dynię, jajka i masło, a następnie powstałą masę wlać do suchych składników. Wszystko razem wymieszać. Na patelni roztopić odrobinę masła i dużą łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Można podawać z owocami, polane sosem klonowym, albo udekorowane bitą śmietaną.

3 komentarze: