7 grudnia 2014

Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

     Zimtsterne to tradycyjne niemieckie bożonarodzeniowe ciasteczka. Są pyszne i można je zrobić tuż przed Bożym Narodzeniem.

     Składniki na ok.30 sztuk:
2 białka (z dużych jajek)
220 g cukru pudru
250 g zmielonych migdałów
pół łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
   
     Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Dodać sok z cytryny i cukier puder, cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie błyszcząca i gęsta. Odłożyć ok. 2 łyżki masy do późniejszej dekoracji ciasteczek. Do ubitych białek dodać migdały oraz cynamon i delikatnie wymieszać. Przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
     Stolnicę posypać cukrem pudrem i rozwałkować masę na grubość ok. 5 mm (wałek również posypać cukrem pudrem, ponieważ masa jest dość klejąca). Za pomocą foremki do pierników wykrawać gwiazdki i przełożyć je na wyłożoną pergaminem blachę. Z wierzchu posmarować odłożoną wcześniej masą z białek (jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka). Piec w temperaturze 160°C przez 12-15 minut, ale tak, aby wierzch zbyt się nie zarumienił. Zostawić na blasze do wystygnięcia.

28 listopada 2014

Śledzie w sosie curry

     Sałatka ze śledzi w sosie curry (Karrysild) jest popularna w Danii, szczególnie jako składnik smorrebrod, czyli duńskich otwartych kanapek. Natknęłam się na wiele przepisów na śledzie w curry, a ten, który zrobiłam jest czymś w rodzaju wersji podstawowej, bez dodatków. Oprócz składników, których użyłam, można też dodać np. pokrojoną świeżą rzodkiewkę, korniszona lub jabłko. Przepis na podstawie publikacji "Skandynawia jest piękna" wydawnictwa Pascal.

     Składniki na 2 porcje:
2 marynowane śledzie
1 jajko ugotowane na twardo
1 niewielka cebula, lub pół dużej
3/4 szklanki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
sok z cytryny
do dekoracji: koperek lub natka pietruszki i jajko na twardo

     Śledzie pokroić na kawałki, jajko na twardo w kosteczkę, a cebulę posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać curry, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śledzie z jajkiem i cebulą przełożyć na talerz, polać to sosem majonezowym i wymieszać. Tak przygotowane śledzie włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować jajkiem na twardo i natką pietruszki/koperkiem.

23 listopada 2014

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

     Zawsze kiedy nie mam ochoty na spędzenie popołudnia w kuchni, robię na obiad makaron z jakimś szybkim sosem np. takim jak ten. Co prawda jego przygotowanie zajmuje około godziny, ale większość tego czasu warzywa spędzają w piekarniku. Nam pozostaje tylko oczyścić warzywa i umieścić je w naczyniu, a na sam koniec zmiksować. Sos jest dobry również następnego dnia. 

     Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu np. spaghetti lub linguine
1 duża czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz
czarne oliwki do przybrania
parmezan do posypania

     Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z nasion, pomidory umyć i przekroić na połówki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa (łącznie z czosnkiem) ułożyć w dość dużym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-50 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Warzywa wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić, po czym przełożyć do blendera i zmiksować na sos. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować oliwkami. Można posypać startym parmezanem.

17 listopada 2014

Azjatycka zupa z owocami morza


     Składniki dla 2 osób:
200 g filetów z ryby o białym mięsie
kilkanaście krewetek, najlepiej surowych
1 łodyga trawy cytrynowej
1 cebula
2 duże pomidory
1 mała czerwona papryczka chilli
1 łyżka świeżo startego imbiru
¾ szklanki świeżego i pokrojonego ananasa
1 łyżka koncentratu tamaryndowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
ok. 3 szklanki wody
świeże liście kolendry do przybrania


     Krewetki oczyścić, a filety rybne pokroić w kostkę. Trawę cytrynową i chili posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić trawę cytrynową, imbir, cebulę i chili i smażyć aż cebula się zeszkli, często mieszając. Pomidory drobno pokroić. Dodać je do garnka i smażyć przez kilka minut, po czym dodać wodę, ananasa, koncentrat tamaryndowy, sok z limonki, sos rybny oraz cukier. Garnek przykryć i gotować przez kilkanaście minut. Dodać kawałki ryby oraz krewetki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać kolendrę.   

4 listopada 2014

Ravioli z dynią i ricottą

     Na szczęście sezon na dynię nadal trwa, więc można wyczarować jeszcze niejedno danie z tej smacznej i "wielofunkcyjnej" rośliny. Chociaż bardzo lubię wszelkie potrawy z dynią np. risotto czy pancakes, to jednak moim zdecydowanym faworytem są te pyszne ravioli. Delikatne ciasto i równie delikatny farsz z ricotty oraz dyni z dodatkiem imbiru - połączenie prawie idealne. W przypadku tych pierożków lepiej nie przesadzać z sosami, najlepsze będzie po prostu roztopione masło z szałwią.

     Składniki na ok. 3 porcje:
  Ciasto:
3 jajka
300 g maki
szczypta soli
ewentualnie odrobina wody
dodatkowo 1 białko
  Farsz:
250 g ricotty
ok. 500 g dyni
20 g parmezanu
szczypta mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
  Do podania:
masło
listki świeżej szałwii
starty parmezan

    Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie i wbić do niego jajka. Powoli widelcem zgarniać nieco mąki do wgłębienia i wymieszać z jajkami, stopniowo dodawać coraz więcej mąki, a następnie zagnieść ciasto dodając odrobinę wody. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.
     Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blasze skórką do dołu i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. pół godziny. Następnie oddzielić miąższ dyni od skórki i zmiksować. Tak przygotowane puree z dyni wymieszać z ricottą, startym parmezanem, doprawić imbirem i gałką.
      Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokroić na długie prostokąty. Prostokąt posmarować lekko białkiem, ułożyć kuleczki z farszu (w odległości ok. 2 cm) i przykryć drugim prostokątem dokładnie dociskając ciasto wokół farszu. Wycinać kwadratowe ravioli z pomocą noża albo specjalnego radełka.
     Ravioli gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut uważając, by pierożki się nie rozgotowały. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej i podawać z roztopionym masłem z szałwią, ewentualnie dodatkowo posypane parmezanem.

29 października 2014

Wietnamski kurczak z trawą cytrynową i imbirem



    Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
kawałek świeżego imbiru (ok. 3-centymetrowy)
pół zielonej papryczki chili (lub więcej)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu rybnego
olej
świeża posiekana kolendra do posypania

     Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Trawę cytrynową pokroić w cienkie plasterki, imbir zetrzeć, a papryczkę posiekać. Filety oczyścić i pokroić w plastry lub kostkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżko oleju, dorzucić cebulę, czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, wymieszać, doprawić cukrem i smażyć, aż kurczak lekko zbrązowieje, co jakiś czas mieszając lub podrzucając na patelni. Dodać sos rybny, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Na koniec przybrać kolendrą. Można podawać z ryżem.

26 października 2014

Dyniowe pancakes

     Pancekas przybyły do Ameryki Północnej przed wiekami wraz z osadnikami z Europy i stały się jednym z symboli tradycyjnego amerykańskiego śniadania. Robi się je błyskawicznie, a polane syropem klonowym są pyszne. Poniższy przepis na pancakes z dynią jest inspirowany recepturą Marthy Stewart.


     Składniki na ok. 20 sztuk:
15 łyżek puree z dyni (sposób na przygotowanie puree poniżej)
2 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 i 3/4 szklanki mleka
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków

     Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na niewielkie kawałki i wyłożyć skórką do dołu na pokrytą pergaminem blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Miąższ dyni oddzielić od skórki i zmiksować.
    W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej misce wymieszać mleko, dynię, jajka i masło, a następnie powstałą masę wlać do suchych składników. Wszystko razem wymieszać. Na patelni roztopić odrobinę masła i dużą łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Można podawać z owocami, polane sosem klonowym, albo udekorowane bitą śmietaną.

22 sierpnia 2014

Makaron z cukinią i krewetkami w szafranowym sosie

     Szybkie i proste letnie danie z cukinią, któremu wykwintności dodaje winno-śmietanowy sos z dodatkiem szafranu.

     Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu ( u mnie maccheroni)
połowa dość sporej cukinii
kilkanaście krewetek
1 ząbek czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki śmietanki 30%
kilka nitek szafranu lub szczypta sproszkowanego
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

     Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Cukinię umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać, krewetki oczyścić. Na patelni rozgrzać połowę oliwy z oliwek, dodać cukinię i smażyć aż zmięknie. Następnie przełożyć cukinię na talerz, a na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać czosnek i chwilę go smażyć, po czym dodać krewetki i krótko podsmażyć. Wlać białe wino i smażyć na dość dużym ogniu, aż wino odparuje. Dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem. Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać na patelnię. Od razu dodać śmietankę, wymieszać i gotować przez chwilę, by sos nieco zgęstniał. Sos dodać do odcedzonego makaronu, dokładnie wymieszać i podawać.

24 czerwca 2014

Łobio z czerwonej fasoli

     Robiłam już łobio z fasolki szparagowej, teraz pora na fasolę czerwoną. Można je podawać jako przekąskę z pieczywem albo np. z mczadi
     Składniki dla 2 osób:
200 g czerwonej fasolki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor
1 łyżeczka suszonego cząbru
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego (czerwonego)
sól i pieprz
natka kolendry
     Fasolę moczyć w wodzie przez ok. 12 godzin, zmieniając wodę co najmniej raz. Po tym czasie fasolę ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować). Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i chwilę razem poddusić, po czym zdjąć z ognia. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać do fasoli, wymieszać. Czosnek rozgnieść, połączyć z solą, cząbrem i octem winnym. Dodać posiekaną kolendrę i wszystko wymieszać z fasolą. Jeśli danie jest zbyt suche, można dodać odrobinę wywaru z fasoli. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

22 czerwca 2014

Ryba w sosie kokosowym (Dominikana)

     Pescado con Coco, czyli ryba w sosie kokosowym, pochodzi z półwyspu Samana, uchodzącego za jedno z najpiękniejszych miejsc na Dominikanie, pełnego piaszczystych plaż i gajów palmowych. Do takiego obrazka idealnie pasuje to danie - jest lekkie, kolorowe i mocno kokosowe. Oryginalnie używa się do niego lucjana czerwonego lub innych ryb tropikalnych, ale może też być dostępny u nas halibut lub dorsz.

     Składniki na 2 porcje:
ok. 0,5 kg filetów z ryby (np. halibut)
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
ok. 200 ml mleczka kokosowego
ok. 1 łyżka pasty pomidorowej lub przecieru
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
sól, pieprz
kilka gałązek świeżej kolendry

     Filety pokroić na dość duże kawałki, posypać solą, pieprzem i oregano, odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie rozgrzać na patelni olej i obsmażyć kawałki ryby z obu stron, uważając, by się nie rozpadły. Rybę zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać, a paprykę pokroić w paski. Na patelni, na której smażyła się ryba, podsmażyć cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dodać czosnek i paprykę, chwilę smażyć. Następnie dodać przecier, wymieszać. Do warzyw dolać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować. Delikatnie przełożyć na patelnię wcześniej obsmażoną rybę, pokryć ją sosem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Wsypać posiekaną kolendrę. Co jakiś czas potrząsać patelnią albo bardzo delikatnie mieszać, tak aby ryba się nie rozpadła. Gdyby sos był za gęsty można dolać wody. Zdjąć pokrywkę i ewentualnie posolić do smaku. Można podawać z ryżem.