1 lutego 2015

Indyjskie kokosowe curry z krewetek

     Przepis na indyjskie danie z krewetkami, aromatyczne i rozgrzewające, a przy tym szybkie do wykonania. Inspiracja: "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy".

     Składniki na dwie porcje:
kilkanaście dużych krewetek
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 mała cebula
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 liście laurowe
1 łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1 suszone chilli
2 pomidory
2 łyżki oleju
sól

     Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekać, krewetki oczyścić. W rondlu umieścić posiekaną cebulę, suszone chilli, wiórki kokosowe i kolendrę, smażyć przez kilka minut bez tłuszczu, często mieszając. Gdy cebula nieco zbrązowieje, mieszankę zmiksować na pastę. Na patelni rozgrzać olej, dodać liście laurowe i krótko je podsmażyć, po czym dodać imbir oraz czosnek i smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać przygotowaną wcześniej pastę, sproszkowane chilli i sól do smaku, smażyć przez kilka minut. Dodać posiekane pomidory, wlać trochę wody (ok. pół szklanki) i gotować przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać krewetki i gotować jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz